Seksipositiivisuus – mitä tarkoittaa seksipositiivisuus ja kuka voi olla seksipositiivinen?

Seksipositiivisuus – mitä tarkoittaa seksipositiivisuus ja kuka voi olla seksipositiivinen?

Mitä tarkoittaa seksipositiivisuus? Iris Flinkkilä kiteyttää termin hienosti Instagramissaan: ”Kyse on siitä, että kaikki voivat toteuttaa tai olla toteuttamatta omaa seksuaalisuuttaan ilman leimaamista ja sheimaamista.”

Pähkinänkuoressa seksipositiivisuus on juuri tätä. Seksiä voidaan ja saa pitää arkisena ja sitä saa harrastaa kenen kanssa huvittaa. Huomaa kuitenkin, että ”arkinen” ei tässä tarkoita tylsää ”harmaata arkea”, vaan tavallista, yleistä ja hyväksyttävää. Seksiä vapaasti ja vapaana.

Seksipositiivisen henkilön mielestä seksi ensimmäisillä treffeillä tai vaikka tutun kaverin kanssa on ihan OK. Turha sitä on halujaan piilotella, ei se nussiminen pahasta ole.

Mutta samalla seksipositiivisuus toimii myös toiseen suuntaan: jos ei tee mieli, ei ole painetta sekstailla. Seksiä ei ole pakko harrastaa. Etenkin nuorilla tämä ”ilmiö” on yleistynyt viime vuosien aikana. Seksiä harrastetaan, koska se on kivaa ja se tuntuu hyvältä. Ei rakkauden tai ulkoisen paineen takia.

Tämä mielen ja kehon vapaus valita paljonko, miten ja kenen kanssa seksiä harrastaa tietysti jakaa ihmiset: osa harrastaa paljon, toiset eivät ollenkaan. Ja se on ihan okei.

Samalla seksipositiivisuus tukee seksuaalista tasa-arvoa. Sekä miehet että naiset ovat vapaita toteuttamaan omaa seksuaalisuutta. Ei tarvita rooleja – miehen ei esimerkiksi tarvitse aina olla se uljas alfa, joka tekee aloitteen ja ”iskee”. Kaikilla osapuolilla on yhtäläinen oikeus osallistua, tehdä aloite ja kertoa omista haluistaan.

Seksipositiivisuudessa on siis kyse avoimuudesta, osallistumisesta ja – nimen mukaisesti – positiivisuudesta. Ei tuomita, vaan toteutetaan itseään.