Seksi synnytyksen jälkeen

Seksi synnytyksen jälkeen

Monelle ajatus seksistä synnytyksen jälkeen on pelottava. Moni pohtii esimerkiksi halujaan, terveyttään ja ulkonäköään raskauden jälkeen. Tuntuuko seksi samalta? Onko se vielä nautinnollista? Entä jos tulen uudestaan raskaaksi? Entä, jos en enää haluakaan seksiä? Mitä, jos mieheni ei enää haluakaan minua?

Tavallisesti seksiä voidaan alkaa harrastaa synnytyksen jälkeen heti kun jälkivuoto on loppu ja itsestä tuntuu valmiilta!

On kuitenkin täysin normaalia, että esimerkiksi halut eivät palaa aivan heti ja alussa läheisyys ja helliminen on tärkeämpää kuin suoranainen seksi.

Women’s Health -lehti keräsi yhteen seuraavat seikat synnytyksen jälkeisestä seksistä.

Saatat tuntea kipua

Olet käynyt läpi raskauden ja synnytyksen. Se on kropalllesi aina vaativaa. Onkin täysin normaalia, että ensimmäiset kerrat synnytyksen jälkeen tuntuvat epämielyttävältä. Jopa hieman kivuliaalta.

Jos kipu on kuitenkin niin kovaa, että joudut lopettamaan kesken, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin. Sama pätee tilanteessa, jossa toipuminen tuntuu kestävän pitkään.

Halut eivät välttämättä palaudu heti

Evoluution kannalta on ollut tärkeää, että synnyttänyt nainen tuntee heti hyvää oloa vauvaa kohtaan. Imetys vapauttaakin oksitosiinia, joka saa tämän aikaiseksi. Samalla oksitosiini kuitenkin voi latistaa libidoa ja näin seksihalut eivät ole samalla tasolla kuin ennen synnytystä. Lisäksi moni uusi äiti ja isä nukkuu suhteellisen vähän ja keskittyy lapseen, ei itseensä. Tässä tilanteessa halut eivät välttämättä herää helposti ja elämä pyörii muun kuin seksin ympärillä.

Seksi saattaa tuntua erilaiselta

Vagina toki palautuu normaaliin muotoonsa synnytyksen jälkeen, mutta tämä prosessi saattaa viedä aikaa. Tästä johtuen seksi saattaa tuntua alussa erilaiselta kuin aikaisemmin. Tätä ei kuitenkaan tarvitse pelästyä.

Muistakaa hyväily ja läheisyys

Osalla naisista ei synnytyksen jälkeen yksinkertaisesti ole energiaa harrastaa seksiä. On kuitenkin tärkeää pitää yhteyttä kumppaniin läheisyyden ja hellyyden keinoin. Mies: anna kumppanillesi hartiahierontaa, halauksia ja suukkoja. Läheisyys poistaa seksiin liittyviä paineita ja vähentää stressiä. Näin halu pikkuhiljaa palautuu.

Kokeilkaa liukuvoidetta

Jos kärsit synnytyksen jälkeen kuivuudesta, on suositeltavaa käyttää liukuvoidetta. Vertailumme avulla löydät parhaat tarjoukset ja tilaat liukuvoiteet netistä kätevästi.

Anna aikaa

Kaikki palautuvat raskaudesta ja synnytyksestä eri tavalla. Vaikka aluksi et haluaisikaan yhtään, voit luottaa siihen, että tulet vielä joskus haluamaan sitä. Lapsen saaminen ei tarkoita sosiaalisen elämän, ystävyyssuhteiden tai seksin loppumista. Se vain luo vanhemmille uudet roolit ja uudet prioriteetit, joihin mukautuminen vie aikaa.